7 vragen aan voorzitter Margot Bierman

Ruim 15 jaar zet Margot Bierman zich belangeloos in voor het FeelGood Festival en sinds 2003 is ze voorzitter van de Stichting Feelgood. Bovendien is ze een bekende pianiste, piano- en muziekdocent in Alkmaar en omgeving. Tijd om haar wat beter te leren kennen!

Zou je iets kunnen vertellen over je passie voor muziek?

Mijn passie voor muziek is er zo lang ik me kan herinneren. Mijn oma zong altijd en mijn ouders hadden een brede belangstelling voor allerlei soorten muziek en namen ons veel mee naar concerten en jazzavonden en ik danste vanaf mijn zesde. Mijn passie voor piano werd vanaf het moment dat er een piano bij ons in huis kwam enorm gevoed doordat mijn moeder geweldig klassiek piano speelde en vroeger als pianiste in een band zat. Ook de geweldige docenten die ik heb gehad voor, tijdens en na mijn conservatoriumstudie hebben enorm bijgedragen aan mijn liefde voor muziek. Die passie is in de loop der jaren alleen maar breder en groter geworden door contacten met collega’s, ballet, begeleiden, lesgeven en zeker ook door het FeelGood Festival.

Hoe ben je betrokken geraakt bij FeelGood en waarom ben je voorzitter geworden?

In het jaar nadat het eerste FGF plaatsvond had ik een “pianojubeltje” te vieren en heb ik een benefietoptreden gekregen van mijn (oud-)pianoleerlingen. Ik zocht daarvoor een goede muzikale bestemming en kwam zo in contact met Steve (Zeek the Freak) en Bertje (Doperwtje) die met de opbrengst van het 1e FGF de kinderafdeling van het ziekenhuis blij wilden maken. De klik met Steve, Bert, het FeelGood Festival en goede muzikale doelen was er en bleef. In 2003 zijn we om praktische redenen en dankzij de hulp van notaris Geertse een stichting geworden. Waarom ik indertijd voorzitter ben geworden? Ik zou het niet meer weten. De “taakverdeling” verliep indertijd heel organisch; ik denk dat Steve en Bert bepaalde organisatorische en coördinatorschap capaciteiten in mij zagen.

Wat betekent het festival voor jou?

Plezier, uitdaging, in aanraking komen met allerlei hedendaagse muziekstromingen en mensen, en misschien ook wel een beetje een tegenwicht naast de ietwat conservatieve wereld van de klassieke muziek.

Wat onderscheidt het festival van andere evenementen?

De enorm mooie muzikale doelen, de verschillende podia, de diversiteit, de no nonsense mentaliteit; het feit dat dankzij de belangeloos optredende bands, overige sponsors en vrijwilligers bijna 100% naar de doelen gaat, het feit dat het een indoor festival is in een periode van het jaar dat er niet zoveel festivals te genieten zijn.

Wat is je mooiste herinnering aan het festival?

Ajai, ik heb heel veel mooie herinneringen: de fijne samenwerking en platte organisatie, de kleurrijke diversiteit van optredens en activiteiten, de Atlantis-jaren met de ronde tafel vergaderingen, de overhandigingen van muziekinstrumenten en –apparatuur aan de doelen en de muzikale optredens en blijdschap van hen, het optreden van oud burgemeester Marie van Rossen met gemeenteraadsleden, de kring gothicband aanhangers die zittend op de grond van de zaal van Atlantis vol aandacht luisterden naar de percussieband Wamato Bere, de broodmaaltijden voorafgaand aan de FGF’s, de ontwikkeling van de huisstijl, het logo, de website, de PR etc.

Heb je wel eens een grote fout gemaakt?

Jazeker… De meest spectaculaire was toen ik op de ochtend voorafgaand aan het openingsoptreden van een van de eerste edities in de zaal van Atlantis door geluidsman Chris ongeveer een uur van tevoren gevraagd werd hoe laat de backlines kwamen. Het bleek dat ik na een wijziging van het uitbesteden van licht en geluid de backlines niet had besteld!

Kalm, met een knipoog en vooral ter zake kundig bood Chris aan Lex Kroon van Muziekcentrum Schagen te bellen die vervolgens FG gered heeft door in zijn bus te springen en overal vandaan onderdelen van backlines op te halen en af te leveren bij Atlantis. Uiteindelijk zijn we maar een kwartier later begonnen en is het al met al een mooie herinnering geworden.

Waar ben je absoluut trots op?

Dat het FeelGood Festival het eerste en oudste Alkmaarse en regionale indoor festival van zijn soort is; dat het FeelGood Festival een uniek festival is wat nu alweer voor de 17e keer plaatsvindt en bekend staat om zijn sfeer; dat het FeelGood Festival aan ongelooflijk veel eigen werk en jonge bands een podium heeft geboden; dat FGF er alle jaren kans toe heeft gezien per editie een gevarieerd programma van tussen de 12 en 20 “om niets” optredende acts neer te zetten; de goede muzikale doelen; de eigenzinnigheid en zelfstandigheid; de goede band met de trouwe sponsors; de enorme inzet van de organisatie en vrijwilligers, dat sommige kinderen van oud FG-bandleden inmiddels zelf acte de présence op het FGF geven; dat het FeelGood Festival een podium heeft geboden aan diverse bekende regionale bands en artiesten waaronder de Shavers, straatmuzikant en spreekstalmeester van FeelGood Bertje Doperwtje, de Darmstadter Hubsch, the Tunes, Zeek the Freak, drummer Lars Nijman, Tineke Schoemaker van Barrelhouse, Ska Zuster Nee Zuster, singer-songwriter Joost Dobbe, gitarist-zanger Peter van Vleuten, Kim de Boer; de fijne contacten met de uitbaters/aanspreekpunten van de verschillende locaties van de FGF’s: Sietse van Atlantis en Koekenbier, Patrick van Victorie, Peter en Chantal van Provadja, Jeroen van Koekenbier, etc. Teveel om op te noemen eigenlijk…