Gloeiende, gloeiende, gloeiende … houtskoolblokjes!

Hij is niet meer weg te denken uit het straatbeeld; bijna alle dagen van het jaar kleurt muzikant / entertainer Bertje Doperwtje de straten van Alkmaar een beetje groen. Gelukkig maakt hij elk jaar een gaatje in zijn agenda vrij om vol enthousiasme mee te werken aan de mooie missie van het FeelGood Festival. Vanaf de eerste editie is hij betrokken als presentator / mede-organisator en kondigt hij op z’n Bertjes de artiesten aan die het podium betreden. Vaak gaat dit gepaard met een grapje, maar altijd op een ontspannen, ongedwongen manier.

Volgens Bertje is de sfeer op het festival fantastisch; het voelt als een goed familiefeestje, waar jong en oud elkaar ontmoeten en bands genieten van hun optreden, maar ook geïnteresseerd zijn in de muziek van anderen. Het is interessant dat er verschillende disciplines staan, dat je bij elkaar kunt kijken hoe andere muzikanten te werk gaan. Bands zijn extra gemotiveerd omdat ze voor een goed doel optreden en omdat het kleinschalig is. De opbrengst van het festival komt uiteindelijk terecht bij mensen die muziek nodig hebben, muziek helpt, met alles.

Op straat gaat het hem vooral om de reacties van mensen, ”Ik reageer op wat ik krijg van mensen.” Wanneer een kind een muntje in de emmer gooit, en een ouder zegt ”zeg maar dank je wel” dan doorbreek ik het vaste denkpatroon door te zeggen: ”antwoord maar wat een belachelijke meneer!” Maar daarnaast gaat het vooral om het leven, daarover vertellen. Wat heb je te vertellen en hoe breng je dat over? Een portie schreeuwen mag best. Ik ben waarschijnlijk de enige volwassen man in Nederland die het kan maken om tegen kinderen te schreeuwen op straat. Kinderen zijn een fijn publiek maar oma’s zijn nog leuker. Als ik op mijn knieën ga en oma de liefde verklaar en ze begin te blozen is mijn dag goed en die van haar ook. Muziek is slechts een instrument, waar het om gaat zijn de emoties, die zijn echt en iedereen is gelijk daarin.

Voor de komende editie van FeelGood gaat Bert een workshop geven voor kinderen. Het gaat daarbij vooral om het overdragen van defascinatie voor muziek. Samen plezier maken. Hoe ziet een gitaar eruit? En hoe werkt dat? Berts eerste gitaar was een ruilactie voor een oude voetbal die hij op straat gevonden had. Een barrel, maar voor hem van onschatbare waarde. Zaterdag geeft hij de kinderen graag mee waar muziek om gaat, hoe maak je eigen muziek, vanuit jezelf. Het is in het leven belangrijk dat je jezelf durft te zijn!

De workshop van Bertje Doperwtje start om 17:00 in de bovenzaal van Grandcafé Koekenbier. Kinderen betalen slechts 3 euro entree en mogen overal aan deelnemen.