Muziek als universele taal tijdens jamsessie AZC

Op maandagavond staat de deur van de recreatieruimte van het AZC Alkmaar open. Het clubje dat zich heeft verzameld rond muziekcoach Lex Pantelic wordt omringd door diverse snaar- en percussie instrumenten. Dit is duidelijk; hier wordt muziek gemaakt! Samen wordt besloten wat er gespeeld gaat worden, soms met behulp van een YouTube filmpje, soms omdat iemand zijn talenten in een bepaald nummer kan ontplooien. Razendsnel worden de akkoorden en het ritme bepaald en ontstaat een harmonieus samenspel.

Een van de jongens wordt extra aangespoord de akkoorden te perfectioneren. De workshop dient hoofdzakelijk om samen muziek te maken, maar er is ook ruimte om je als talent te ontwikkelen. Wanneer blijkt dat iemand potentie heeft als muzikant, bestaat er namelijk de mogelijkheid om door te stromen naar Orchestre Partout; een band bestaande uit (voormalige) vluchtelingen die op dit moment enorm veel succes boekt. Zo stonden ze eerder dit jaar op het Museumplein, traden ze op in Pakhuis de Zwijger en worden ze geboekt door het hele land.

Het is mooi om te zien hoe Pantelic het beste uit zijn leerlingen wil halen; met veel geduld speelt hij de nummers voor en legt hij uit welke ritmes het beste passen bij het desbetreffende nummer. Iedereen mag wat inbrengen. Opvallend is dat de Europees ogende Lex moeiteloos Farsi of Arabisch lijkt mee te zingen in. Later die avond legt hij uit dat hij een voorliefde heeft voor muziek uit het Midden Oosten.

Wanneer mede bandlid Payam van Orchestre Partout enthousiast de ruimte betreedt en een contrabas inplugt, wordt het helemaal een muzikaal genot. Hij zet in met een Iraans lied. De emotie en noodzaak waarmee het lied gezongen wordt zijn ontroerend. Hier spreekt de taal van muziek en dan begrijp je elkaar, ongeacht je achtergrond.

Bob Marley wordt ook nog even ingezet maar volgens mij is het duidelijk dat geen van onze roots daar liggen. Terug naar die mooie liederen die voor een ieder iets betekenen. Wat ongelooflijk fijn dat er hier in het AZC een plek is gecreëerd waar muziek de universele taal is en je samen iets moois kunt creëren.