FeelGood…hoe is het ooit begonnen?

Alkmaar, 1999. De van oorsprong Schotse Steve Smith, in muzikale kringen beter bekend als Zeek the Freak, is actief betrokken bij de Alkmaarse muziekscene. Live muziek is er genoeg, maar Steve zou graag zien dat juist lokale bands de mogelijkheid krijgen om voor een groter publiek op te treden zoals dat bijvoorbeeld gebeurt op Koninginnedag in poppodium Atlantis. Bijgestaan door vriend Dennis Rourke, een doorgewinterde festivalmedewerker, begint het idee te vormen voor een muzikaal festival. Dennis oppert het idee om de opbrengt van het festival te doneren aan een goed doel, want het is immers niet te doen om geld. Wat is er nou mooier dan muziek maken om een ander muzikaal doel te dienen? Carla Bouman, destijds werkzaam in het MCA stelt voor om de opbrengst te doneren aan de kinderafdeling van het ziekenhuis zodat er instrumenten kunnen worden ingekocht voor muzikale activiteiten. Wanneer zij uitroept: “I feel good about this” is de naam voor het festival geboren.

Atlantis eigenaar Sietse stelt zijn podium met liefde beschikbaar voor het goede doel. Op aanraden van Steve deelt hij de zalen op in 2 podia zodat nog meer bands kunnen spelen. Barvrouw Donica Buisman verzorgt de persberichten en er komt genoeg aandacht in de media. De dag zelf is een groot succes; 300 bezoekers komen op de optredens af en er wordt een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel. Steve beseft echter wel dat het organiseren van een festival geen one-man job is. De bewuste dag vangt hij de bands op, presenteert, en staat zelf ook nog op het podium met zijn band Zeek the Freak. Tijd om te eten is er niet en na het optreden valt hij letterlijk om.

Voor de tweede editie bundelt hij daarom zijn krachten met Bertje Doperwtje, de man met het groene hoedje en de wijze liedjes, en Margot Bierman, een Alkmaarse pianolerares die zelf al een heel mooi bedrag bijeen heeft verzameld met een benefietconcert. Er wordt een speciaal programma voor kinderen opgezet om nog meer bezoekers te trekken en ook deze editie is zeer geslaagd. Van de opbrengsten van de eerste en tweede editie is het mogelijk een mooi assortiment aan instrumenten samen te stellen en te overhandigen aan de kinderafdeling van het MCA en Triversum.

Het festival wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Het publiek kan ieder jaar weer genieten van optredens van bands uit de regio en de opbrengsten komen terecht bij diverse instellingen en scholen zodat zij muzikale projecten kunnen realiseren waar anders geen budget voor is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe gitaar voor de woonkamer van een respijthuis, professionele microfoons die ingezet worden voor rap workshops voor jongeren of het inkopen van een djembé workshop voor een woonvoorziening voor jongeren met een handicap.

Voor de aankomende 17e editie keert Zeek the Freak terug op het podium van FeelGood. Het wordt een bijzonder moment voor de geestesvader, die al een geruime tijd in Zuid-Frankrijk woont en tijdelijk naar Alkmaar afreist voor een mini-tour. Zijn band staat normaal bekend om de extravagante en soms controversiële liveshows, maar voor de zaterdagmiddag in Koekenbier houdt Steve het rustig en zal hij ten tonele verschijnen als Zeek D’ Accoustique, ‘freak’ songs in een unplugged jasje.