Op bezoek bij de ChillAut van Autstekend

Afgelopen jaar ging het bestuur van FeelGood op bezoek bij de doelen die met de opbrengst van het festival in 2016 instrumenten hebben mogen ontvangen. Op een mooie dinsdagavond werden we van harte welkom geheten in de creatieve ruimte van Autstekend, gelegen in hartje Alkmaar. Daar vond de introductie plaats van de Silent Disco tijdens de maandelijkse ChillAut, een gezellige avond georganiseerd voor jongeren met een vorm van autisme en/of AD(H)D. We liepen een avondje mee en vroegen medewerker Esmee hoe de gedoneerde koptelefoons precies worden ingezet.

“Maandelijks organiseren wij binnen Autstekend de ChillAut: een groepsactiviteit voor kinderen van 14+ met een vorm van autisme. Tijdens de ChillAut behandelen we een thema dat voor de doelgroep relevant is. Hierbij kan gedacht worden aan; vriendschappen, relaties, het vinden van een bijbaantje en vrijetijdsbesteding. We proberen deze thema’s op een interactieve en speelse manier te behandelen. Na het bespreken van het thema is er voor de jongeren de tijd om te ‘chillen’ met elkaar. Iets wat voor jongeren met een vorm van autisme niet altijd makkelijk is; want hoe spreek je andere jongeren aan? Wat kun je met elkaar ondernemen? En hoe hou je na afloop contact met elkaar? Tijdens de ChillAut ondersteunt de begeleiding hierbij.  We stimuleren de jongeren om met elkaar in gesprek te gaan en spellen te doen. We zijn voor de ChillAut dus altijd op zoek naar leuke activiteiten die aansluiten bij de doelgroep.

Toen wij door het FeelGood Festival werden benaderend over de koptelefoons van de silent disco was dit iets wat ons direct aansprak. Het gebruik van muziek tijdens een ChillAut kan voor sommige jongeren zorgen voor overprikkeling. Door middel van het gebruik van de koptelefoons kan ieder er zelf voor kiezen om muziek te luisteren of niet. Een bijkomend aspect is dat de jongeren zelf de muziek voor de koptelefoons in moeten stellen, hierdoor raken ze met elkaar in gesprek over verschillende muziekstijlen en kan ieder even een kort moment DJ van de avond zijn!”

Als bestuur waren we onder de indruk van het verloop van de ChillAuten na wat testen en uitproberen werd het een hele gezellige avond, switchend tussen ‘Eye of the Tiger’ en Ronnie Flex. De DJ ging ook los!